Blog

 1. Naaimachines voor beginners

  Naaimachines voor beginners

  Ieder jaar biedt nieuwe mogelijkheden en kansen om jezelf te ontwikkelen. Een hele leuke manier om dit laatste te realiseren, is het zelf maken van kleding. Naaien is heel toegankelijk, plus het is niet meer zo een stoffige hobby als het ooit was, het is zelfs hip aan het worden. Maar natuurlijk moet je je wel een beetje inlezen voordat je begint met naaien, zo moet je van alles aanschaffen: van garen tot stof, en van spoeltjes tot stofscharen. Maar vooropstaand moet je natuurlijk een naaimachine aanschaffen, het liefst eentje die niet te ingewikkeld is. Daarom lijkt het ons handig om de beste naaimachines voor beginners aan jullie te introduceren in dit blogartikel.

  De beste naaimachine voor beginners

  Het aanbod naaimachines op het internet is nogal overweldigend, vandaar dat wij de beste naaimachine voor beginners hier uitlichten. Om te beginnen, zijn naaimachines van Brother vaak uitermate geschikt voor beginners. Ze zijn relatief licht en wat goedkoper, waardoor zij een minder grote investering zijn dan een machine uit een hoger prijssegment. Denk bijvoorbeeld aan de Brother XN 1700, geschikt voor beginners en voorzien van 17 verschillende steken. Maar niet alleen Brother levert goede beginnersmachines, ook Singer en Husqvarna maken betrouwbare, simpele naaimachines. Denk bijvoorbeeld aan de Singer Confidence 764OQ met maar liefst 200 (!) steken en een smalle vrije arm, speciaal voor het naaien van broekspijpen en mouwen. Mocht je liever een Husqvarna hebben, kijk dan eens naar de Husqvarna HClass E10 met 21 steken en meerdere verschillende naaivoeten.

  Mocht je al iets meer van naaien afweten en gewoon een goede naaimachine willen kopen, kies dan voor een van de meest verkochte naaimachines van dit moment.

  • De Janome 920: deze machine naait door wel 6 lagen jeans en heeft 20 basissteken, waaronder meerdere stretchsteken. Iets duurder dan een echt instapmodel, maar nog altijd makkelijk in gebruik en geschikt voor beginners.
  • De Husqvarna H Class100Q: een sterke machine met 20 steken, waaronder quiltsteken. Het is een ideale naaimachine voor beginnende naai(st)ers, die tóch een paar extra mogelijkheden willen.
  • De Brother Innovis 15: een gebruiksvriendelijke machine met 16 steken en een lcd-scherm waar je informatie over steeklengte en -breedte vindt. 

  Tweedehands naaimachine kopen

  Mocht je een nieuwe naaimachine een te groot risico vinden, dan raden wij een tweedehands naaimachine aan. Al onze tweedehandse machines zijn uitvoerig gecontroleerd en absoluut in goede staat, zodat je er nog jarenlang plezier van zult hebben. Je krijgt op elke tweedehands naaimachine, lockmachine en borduurmachine dan ook minimaal 6 maanden garantie. Deze tweedehands machines zijn te koop in onze winkels, waar wij ook advies op maar kunnen geven.

  Naaimachines voor beginners

  Lees meer »
 2. Hoe maak ik een paspop op maat?

  Het is eigenlijk een must voor iedere ervaren naai(st)er: een op maat gemaakte paspop. Ten eerste is het leuk om te hebben én om te maken. Een zelfgemaakt accessoire of kledingstuk uitstallen is namelijk net wat leuker als ook nog eens kan op een paspop die je zelf in elkaar hebt geknutseld. Daarnaast is het ook gewoon erg handig om te hebben, helemaal als je een lastige maat hebt. Een paspop die precies voldoet aan jouw eisen en afmetingen zorgt voor perfect zittende kleding, geen overdreven luxe dus. Er zijn twee simpele manieren om een paspop te maken: of met duct tape of met gipsverband.

  Met duct tape

  De eerste methode die je kunt gebruiken, is die met duct tape. Allereerst, begin met het aantrekken van een oud shirt. Doe eerst vershoudfolie om je hals, en tape het shirt daarna uitgebreid in met duct tape. Zorg dat dit stevig gebeurt, vraag idealiter hulp van iemand anders om je torso en rug goed in te pakken met tape. Zodra het shirt hard van duct tape is, knip de torso aan de achterkant open, zodat er een soort mal ontstaat. Plak het gat op de rug dicht met tape, dicht eveneens de halsopening, armsgaten en onderkant – het liefst met karton. Voordat je de onderkant dicht, vul de paspop met kussenvulling. Verstevig daarna de paspop met papier maché, zodat hij tegen een stootje kan. Eventueel kun je hem ook nog beschilderen, dan ziet hij er namelijk net wat leuker en persoonlijker uit.

  Met gipsverband

  De tweede methode, met gipsverband, is in principe hetzelfde. Doe weer een oud shirt aan, en beplak deze met gipsverband (dat eerst door water is gehaald natuurlijk). Herhaal dit totdat je een stuk of vier lagen hebt, laat goed drogen, knip de mal daarna open met een gipsschaar en laat het gips nu ’s nachts drogen. Naai de volgende dag de rug weer aan elkaar, dek de nek- en armgaten af, vul de paspop met bouwschuim en dek nu ook de onderkant af. Bedek nu als laatst de pop met stof, en klaar ben je.

  Paspoppen bij Matson

  Klinkt dit allemaal als te veel werk? Dat snappen we, daarom hebben we bij Matson een mooi aanbod verstelbare paspoppen voor iedere portefeuille. Zo hebben we de goedkopere Erica A paspop, die vier maatkoppen heeft bij de heup-, taille- en boven wijdte. Maar als je iets meer wilt, hebben we bijvoorbeeld ook de Olivia A paspop, met maar liefst dertien maatknoppen.

  Lees meer »
 3. Naaipatronen: wat zijn de opties?

  Naaipatronen zijn je ‘bread and butter’ wanneer je zelf kledingstukken wilt gaan maken. In feite zijn het een soort bouwtekeningen, maar dan voor kleding en niet voor een huis of woonwijk. De allereerste stap is dus, voordat je kan gaan iets kan gaan maken, het naaipatroon aanschaffen (of zelf maken, mits je veel ervaring hebt). En voordat je een naaipatroon kan gaan aanschaffen, je raadt het eigenlijk al, moet je weten wat voor een kledingstuk je wilt gaan maken.

  Welke naaipatronen bestaan er?

  Een betere vraag is eigenlijk wat voor een naaipatronen niet bestaan. Bijna elk kledingstuk is vertegenwoordigd wanneer het op beschikbaarheid van naaipatronen aankomt, wel tegen betaling natuurlijk. Patronen voor babybroekjes, patronen voor jurken, patronen voor blouses; ze zijn allemaal te koop. Verder zijn er ook patronen voor dingen als tassen en andere accessoires in gespecialiseerde webshops en winkels te vinden.

  Waar moet ik op letten?

  Als je eenmaal naaipatronen hebt gekocht, dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste, mits je je naaipatronen wilt hergebruiken, wees er voorzichtig mee. Trek het naaipatroon dan over op patroonpapier, of gebruik carbonpapier en een radeerwieltje: zo blijft het patroon intact en hoef je niet telkens een nieuwe aan te schaffen. Ten tweede, let goed op welke stof je gebruikt. Leer of denim is vrij ruig en stevig terwijl kant heel erg dun is. Hoe je met deze stoffen omgaat in relatie tot het patroonpapier is dus nét anders.

  Wat heb ik nodig?

  Behalve naaipatronen, heb je enkele dingen nodig. Zo heb je gewichtjes nodig om de naaipatronen over de stof te spannen, een schaar of mesje om de stof uit te snijden, en dus een radeerwieltje, carbonpapier of patroonpapier, mits je patronen wilt hergebruiken.

  Lees meer »
 4. Wat is kant en hoe gebruik ik het?

  Met een naaimachine kun je ongelofelijk veel: van stukken stof oplappen, tot knutselen met de (klein)kinderen. Er zijn tal van stoffen waarmee gewerkt kan worden, iets wat natuurlijk afhangt van wat je maakt. Maar wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat sommige stoffen veel sterker en weerbaarder zijn dan andere. Zo is spijkerstof stug en lastig te bewerken, terwijl kanten stof juist heel teder en dun is. Daarom, in deze blog, gaan wij het hebben over die laatste: kant.

  Wat is kant?

  Als je het Googled, krijg je twee opties: Immanuel Kant, een Duitse filosoof. Of kant, stof. Kanten stof is textiel, een ambachtelijk weefsel. Het is in feite een soort mengelmoes van andere hoogwaardige stoffen en draden: linnen, katoen, zijde, zilver- en gouddraad. Het klink enorm decadent, en het is ook al vrij oud. Kant is namelijk ontstaan in de vijftiende eeuw na Christus, in Europa. 

  Naaitechnieken met kant

  Naaien met kant vergt soms engelengeduld. Het is een doorzichtige stof, eentje die tevens kwetsbaar is. Hierdoor is het ook lastig om kanten kleding te verstevigen, aangezien kant doorschijnt. Het is raadzaam om een simpel patroon uit te kiezen, met weinig details. Zo blijft de stof op zijn mooist. Gebruik tevens een dunne naald, zodat de stof niet nodeloos beschadigd raakt.

  Hoe werk ik kant af?

  Kant is doorschijnende stof, kant verwerken kan best een uitdaging zijn: het is namelijk ook een dunne stof. Het is daarom verstandig om de naden tweemaal te stikken, zodat het kledingstuk net wat steviger is. Van kant kun je prachtige blouses en jurkjes maken, die geschikt zijn voor onze steeds warmer wordende zomers. Deze kledingstukken wil je echter wel wassen, doe dit ook vooral! Het is wel verstandiger om het met de hand te wassen in een sopje, of de stof schoon te laten stomen.

  Lees meer »
 5. Naaipatronen: hoe houd ik ze mooi?

  Om zelf kleding te maken heb je naaipatronen nodig. Voor mensen die niet bekend zijn met naaien: naaipatronen zijn in feite een soort blauwdrukken voor het maken van kleding. Kleren bestaan namelijk vaak uit verscheidene lappen stof. Deze ‘onderdelen’ worden gemaakt door een naaipatroon van patroonpapier op een stuk stof te leggen, en dan uit te knippen met een stofschaar Die worden aan elkaar genaaid, en zo ontstaat een kledingstuk. Naaipatronen kun je eventueel zelf maken, maar dat is best lastig. Ervaring met naaien is dan eigenlijk wel vereist. Soms kun je gratis naaipatronen vinden op het internet, maar deze zijn vaak niet heel bijzonder. In plaats daarvan kun je ze ook gewoon kopen, bij gespecialiseerde winkels zoals Matson.

  Naaipatronen uitknippen of -snijden

  Zorg voordat je begint voor een scherpe stofschaar of -mesje. Het is belangrijk om snel, en soepel door de stof heen te komen: zo blijft niet alleen de stof – en het kledingstuk – mooier, maar het naaipatroon blijft ook beter intact. Daarna wil je natuurlijk het patroon op de uitgesneden stof leggen, en deze moet niet bewegen gedurende het proces. Om dit te bewerkstelligen heb je twee opties: het patroon bevestigen met kleine naaldjes, of het patroon vastzetten met patroongewichtjes.

  Naaipatronen mooi houden

  Er zijn een aantal manier om je naaipatroon over te nemen op stof, de manier waarop beïnvloedt of het patroon nog herbruikbaar is. Knip of snij je het patroon uit, dan is hij niet meer te redden. Dan is hij op. Je kan er ook voor kiezen om met carbonpapier en een radeerwieltje te werken, zo kun je patronen namelijk opnieuw gebruiken (als je voorzichtig bent!). Wil je patronen echt heel graag kunnen hergebruiken? Dat kan, maar het is monnikenwerk: teken het patroon over op patroonpapier. Dit duurt lang, plus je hebt een vaste hand nodig, maar het is wel uiterst effectief.

  Lees meer »
Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.