Maandag 2e paasdag gesloten, bestellingen worden dinsdag 2 april verstuurd. 

Welke naaimachine past bij mij?

Bij alle naaimachines, lockmachines en borduurmachines vind je een uitgebreide omschrijving. En van al die machines hebben we de kenmerken voor je op een rij gezet. Met de handige VERGELIJKEN functie kun je machines naast elkaar zetten.

Je kunt bijvoorbeeld naaimachines uit dezelfde prijsklasse met elkaar vergelijken. Zo zie je bijvoorbeeld dat de ene naaimachine energiezuinige led-verlichting heeft en de andere een gloeilampje. Ook zie je dat er machines zijn met een werkruimte van 14 cm en van 25 cm. Een grote werkruimte is handig bij grote werkstukken.

Vergelijk zoveel machines als je wilt

 

Hulp nodig?

Er zijn veel naaimachines, in allerlei modellen. En ook nog eens heel veel merken, met ieder zijn eigen specialiteit. Welke naaimachine moet je nou kiezen? Een moeilijke keuze. Daarom hebben we een handige vragenlijst voor je gemaakt. Zo kun je zelf uitzoeken welke naaimachine het beste bij je past. Kun je nog steeds geen keuze maken of heb je nog vragen? Onze Matson medewerkers helpen je graag verder.

10 handige keuzevragen

1. Wat voor naai(st)er ben je?

Voor beginners en als je af en toe iets verstelt of iets simpels maakt zijn er lichte mechanische machines en eenvoudige elektronische machines met niet te veel functies. Dit noemen we instapmodellen, startersmachines of beginnersmachines. Die zijn niet geschikt voor het zwaardere werk of om intensief te gebruiken. Alle instapmodellen

Heb je meer ervaring, of wil je in de toekomst meer met de machine gaan werken, dan zijn er de uitgebreidere elektronische machines die je met allerlei extra’s helpen om je werkstukken snel in elkaar te zetten. Naaimachines voor hobby gebruik

Heb je al veel ervaring, dan zijn er machines waarmee je - snel en eenvoudig - alles wat je maar wilt kunt maken. Naaimachines voor de ervaren naaister

Ben je een echte pro met de naaimachine en gebruik je deze veel, dan laat je de machine graag het werk doen. Kijk dan bij de elektronische naaimachines met enorm veel functies. Naaimachines voor de pro

En voor wie graag borduurt, zijn er naaimachines die ook borduren. Alle naai-/borduurmachines

 

2. Hoe sterk is de naaimachine?

Deze vraag stelt bijna iedereen die onze winkels bezoekt. Eigenlijk willen ze weten of de naaimachine gemakkelijk door dikkere materialen naait. Dat heeft veel minder te maken met het vermogen van de motor (wat de meeste mensen denken) dan met de constructie van de machine.

De sterkte van het frame, de assen en de lagers van de machine zijn erg belangrijk. Bij een wat duurdere machine zijn die altijd sterker uitgevoerd. Dat is geen verkooppraatje!

Denk aan de juiste naald! Als je bijvoorbeeld door leer of jeans wilt naaien heb je daar speciale leer- en jeansnaalden voor. Dat maakt echt veel verschil.

3. Welk merk is het best?

Matson is officieel dealer van veel bekende merken. Ieder merk heeft zijn eigen kwaliteit.

Veel Pfaff machines hebben het IDT systeem: een speciaal boventransport dat zorgt voor goede doorvoer van alle soorten stoffen en verschillende lagen stoffen.

Husqvarna Viking helpt je op de meeste elektronische machines met een Sewing Advisor: een handige elektronische naaigids die je adviseert bij je naaiwerkzaamheden.

Janome heeft machines voor de beginnende tot de gevorderde naaister en levert zelfs op bestelling aan andere merken.

Brother heeft een enorm assortiment. Bovendien zijn ze zo innovatief, ze verzinnen gewoon iets nieuws: ScanNCut.

Bernina machines zijn er in de hogere prijsklasse. Ze staan bekend om hun duurzaamheid

Singer is van oudsher bekend en sterk in de lagere prijsklasse.

Juki is bekend om de sterke, kwalitatieve lockmachines, maar wist je dat ze ook naaimachines maken?

4. Ga je grotere projecten maken?

Let dan op een grote doorvoerruimte en instelbare naaivoetdruk. Die zijn belangrijk als je met grotere projecten (bijvoorbeeld gordijnen) en zware stoffen, meerdere lagen of quilts werkt.

Bij iedere machine vind je zowel in de omschrijving als in de kenmerken of de machine een grote ruimte rechts van de naald heeft om stoffen door te voeren en of je de naaivoetdruk aan kunt passen aan de stof die je verwerkt.

5. Let op de steekprogramma's

Op de meeste machines kun je kiezen uit verschillende steken. De bekendste zijn de rechte steek en de zigzag. Maar er zijn er nog veel meer. Er zijn elektronische machines met een automatisch alfabet. Maak je daar gebruik van? Hoe meer steken, hoe groter je creatieve vrijheid.

Bij iedere machine vind je zowel in de omschrijving als in de kenmerken hoeveel steken ingebouwd zijn in de machine.

6. Naai je knoopsgaten?

Er zijn 2 systemen om knoopsgaten te maken: Bij de 4-fasen knoopsgaten naait de machine het knoopsgat in 4 delen. Je moet zelf de lengte van de delen in de gaten houden. Bij de 1-fase knoopsgaten gaat alles volledig automatisch. Met elektronische machines kun je vaak ook automatisch mantelknoopsgaten maken.

In de omschrijving en in de kenmerken kun je vinden welk knoopsgatensysteem de machine van je keuze heeft. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de elektronische machines en de completer uitgevoerde (meestal duurdere) mechanische naaimachines een knoopsgat automaat hebben.

7. Kun je tijd besparen?

Er zijn handige functies die veel tijd besparen. Met een automatische draadinsteker heb je geen gepriegel meer om de draad in de naald te krijgen. Sommige elektronische naaimachines stellen de steekbreedte en -lengte automatisch in. Met de functie naaldstop boven/onder kun je instellen dat de naald zo stopt, dat je de stof gemakkelijk kunt draaien. En het maakt echt uit waar je de spoel moet verwisselen: bovenin de machine gaat dat heel eenvoudig.

Naaimachines met eenvoudige spoelwissel

8. Bepaal je budget

Bepaal met je wensen in je achterhoofd voor jezelf het maximale bedrag dat je kunt uitgeven. Je kunt op de naaimachinepagina's heel eenvoudig op prijs zoeken met de prijsslider. Of kijk meteen even hier:

Meent 23 Rotterdam

9. Waar koop je de machine?

Wat verwacht je na de aankoop? Als je graag aanvullende instructie krijgt om je machine te leren kennen of na aankoop met onbeantwoorde vragen over je machine komt te zitten, is het fijn als je die ondersteuning kunt krijgen. Kies daarom een naaimachine speciaalzaak zoals Matson, daar werken mensen met verstand van machines en hart voor je hobby.

Nachtegaalsstraat 9 Utrecht

10. Denk na over service

Iedere machine heeft na verloop van tijd wel een keer onderhoud nodig. Het geeft je een prettig gevoel als je weet dat jouw machine door een vakman wordt nagekeken. Je machine gaat zo veel langer mee. Bij Matson verzorgen vakmensen je machine in de eigen werkplaats.

En is er iets aan de hand? Bel ons dan even. Grote kans dat we je probleem telefonisch op kunnen lossen. Lukt dat niet, dan verhelpt de eigen Matson reparatieservice het probleem vakkundig. Zo kun je snel weer aan de slag.

Heb je nog accessoires nodig?

Zoals passende garens, spoeltjes, speciale naaivoeten of nog meer? Je vindt alle producten gemakkelijk en snel op de Matson site.

© 2023 Matson.nl