Menu
Bel ons voor een Black Friday aanbieding op de machine van jouw keuze! 010-4112224
Met een naaimachine kun je ongelofelijk veel: van stukken stof oplappen, tot knutselen met de (klein)kinderen. Er zijn tal van stoffen waarmee gewerkt kan worden, iets wat natuurlijk afhangt van wat je maakt. Maar wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat sommige stoffen veel sterker en weerbaarder zijn dan andere. Zo is spijkerstof stug en lastig te bewerken, terwijl kanten stof juist heel teder en dun is. Daarom, in deze blog, gaan wij het hebben over die laatste: kant.
Als je het Googled, krijg je twee opties: Immanuel Kant, een Duitse filosoof. Of kant, stof. Kanten stof is textiel, een ambachtelijk weefsel. Het is in feite een soort mengelmoes van andere hoogwaardige stoffen en draden: linnen, katoen, zijde, zilver- en gouddraad. Het klink enorm decadent, en het is ook al vrij oud. Kant is namelijk ontstaan in de vijftiende eeuw na Christus, in Europa.
Naaien met kant vergt soms engelengeduld. Het is een doorzichtige stof, eentje die tevens kwetsbaar is. Hierdoor is het ook lastig om kanten kleding te verstevigen, aangezien kant doorschijnt. Het is raadzaam om een simpel patroon uit te kiezen, met weinig details. Zo blijft de stof op zijn mooist. Gebruik tevens een dunne naald, zodat de stof niet nodeloos beschadigd raakt.
Kant is doorschijnende stof, kant verwerken kan best een uitdaging zijn: het is namelijk ook een dunne stof. Het is daarom verstandig om de naden tweemaal te stikken, zodat het kledingstuk net wat steviger is. Van kant kun je prachtige blouses en jurkjes maken, die geschikt zijn voor onze steeds warmer wordende zomers. Deze kledingstukken wil je echter wel wassen, doe dit ook vooral! Het is wel verstandiger om het met de hand te wassen in een sopje, of de stof schoon te laten stomen.